top of page

FYSIEKE NATUUR


KRUIDEN

trust cirkel.png

Wat is kruidentherapie?

​

We kunnen ook gebruik maken van secundaire stoffen om onze gezondheid te ondersteunen. Deze stoffen vinden we terug in kruiden, in voedingssupplementen.

Kruidentoepassingen zijn reeds heel lang gekend, maar verdwenen gedeeltelijk in onze samenleving. Gelukkig is er vandaag terug meer aandacht voor. Andere culturen kennen ononderbroken kruiden toepassingen, denk maar aan de Indische Ayurveda en aan de Traditionele Chinese Medicijnen (TCM).

 

Sommige inhoudsstoffen hebben een anti-oxidante, anti-bacteriële, anti-virus werking. Andere kruiden werken bijvoorbeeld bloedverdunnend of diuretisch of vergemakkelijken net de stoelgang. Sommige kruiden zijn goed voor huidletsels, andere voor de gewrichten, voor de aders, …

​

Afhankelijk van het kruid en de inhoudsstoffen die je wil gebruiken heb je het volledige kruid nodig, of het blad, of de bloemen, of de wortel, of de zaden.

 

Afhankelijk van de inhoudsstoffen worden er ook extractiemethodes gebruikt. Sommige kruiden zijn wateroplosbaar, voor andere heb je een olie of een alcohol nodig om de stoffen er uit te halen.

Dus niet elke kruidenthee is bijvoorbeeld even werkzaam.

 

Belangrijk is dat de hoeveelheid van een kruid moet gedoseerd worden. Kruiden kunnen in de foute dosis giftig zijn.

 

Natuurlijk moet je rekening houden met jouw specifieke lichaam. Sommige mensen reageren allergisch op bepaalde kruiden, of stoffen. Wanneer je suikerziekte hebt zijn niet alle kruiden heilzaam. Hetzelfde met mensen die reeds bloedverdunners nemen, zij moeten opletten dat ze geen kruiden nemen die ook die diezelfde eigenschap hebben…

Vandaar is het steeds raadzaam kruiden te nemen onder begeleiding van een kruidendeskundige.

​

Hanging Herbs
bottom of page